TINGUEM CURA DEL PLANETA

IV CONFERÈNCIA ESTATAL DEL PROJECTE INTERNACIONAL

TINGUEM CURA DEL PLANETA

Aquests dies 17,18,19 i 20 d’octubre s’ha celebrat a Alcaraz (Albacete – Castilla La Mancha) la IV Conferència Estatal de Joves participants al projecte “Tinguem Cura del Planeta” que a Catalunya organitza i dinamitza la XESC (Xarxa d’Escoles Sostenibles de Catalunya) en coordinació amb ESenRED (Escuelas hacia la Sostenibilidad en Red).

Les Escoles Sostenibles de la xarxa prioritzen els temes ambientals en els seus projectes educatius i promouen la participació de l’alumnat en la presa de decisions sobre les accions que el centre durà a terme per a donar resposta als problemes ambientals locals i als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que els estats membres de les Nacions Unides van definir en l’Agenda 2030. La presa de decisions es fa mitjançant la comissió ambiental, que en el cas de l’Institut Fort Pius està formada per representants d’alumnes, membres de l’equip docent i membres de l’AMPA.

En la V Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta celebrada a Barcelona el passat mes d’abril, on van participar-hi 130 joves d’arreu de Catalunya per reflexionar sobre les problemàtiques ambientals i intercanviar les accions desenvolupades als seus centres, es van triar els 13 delegats i delegades que juntament amb 3 docents i 3 tècniques han representat Catalunya a la Conferència Estatal celebrada a Alcaraz, entre els quals hi ha la Nieves Sanz, alumna de 3r de l’ESO i membre de la comissió de sostenibilitat de l’Institut Fort Pius.

Delegació catalana a la IV Conferència Estatal de Joves Tinguem Cura del Planeta.

A la conferència hi han participat 120 joves, docents i tècnics procedents de les comunitats autònomes del País Basc, Canàries, Catalunya, Castilla León, Castilla La Mancha, Comunitat de Madrid, Múrcia, Navarra, La Rioja i la Comunitat Valenciana. Les diferents delegacions hem arribat al punt de trobada durant la tarda nit del dimecres dia 17 d’octubre saludant-nos en una vetllada de presentacions a la capella del convento de San Francisco de Alcaraz, ara convertit en alberg rural.

Durant les dues jornades següents, els i les joves han pogut realitzar diversos tallers de descoberta relacionats en l’entorn natural de la sierra d’Alcaraz, la despoblació dels entorns rurals i els diversos problemes ambientals que els afecten. L’ exemplificació local de problemes globals per posteriorment proposar solucions que estan a la mà de tots i totes mitjançant assemblees i treball cooperatiu entre grups. Confint2

Confint3 El dissabte dia 20 d’octubre ha estat dedicat a la jornada de conclusions, compromisos i grans emocions que ens quedaran per sempre. Ara tornem als nostres centres des d’on continuar amb noves idees, energies renovades i noves amistats en xarxa. Perquè si no som nosaltres, qui? I si no és ara, quan?

Share

Tags: