LES DONES A LES CIÈNCIES: MASTERCLASS CERN

Dilluns 11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, un grup d’alumnes de 1r de Batxillerat del nostre institut va participar en una activitat que celebrava el paper de les dones a la ciència, o més específicament en l’àmbit de la Física. L’activitat es va dur a terme de 10 a 17 h, a l’edifici de l’antiga fàbrica de Fabra i Coats, a Barcelona.
Les primeres hores van consistir en una barreja de xerrada i classe per part d’unes científiques i d’un doctorand, que ens van informar tant del món acadèmic i de la recerca en general, com d’especificitats sobre les partícules subatòmiques i del funcionament de l’accelerador de partícules del CERN. Vam fer també unes activitats de caire més interactiu a continuació per poder consolidar els nous coneixements adquirits. Després de dinar vàrem engegar tots els portàtils amb les dades i els programaris, baixats prèviament, i vam analitzar simulacions de les mateixes figures que s’analitzarien en l’accelerador de debò, era com repetir els mateixos experiments i descobriments que van portar a identificar els bosons Z (1983) i Higgs (2012).
I finalment, de 16 a 17 de la tarda, vam comparar les dades analitzades amb estudiants de Londres, València i Heidelberg, entre d’altres, en una videoconferència en directe amb diversos centres d’Europa i dues científiques del CERN.
Per cloure l’acte des de Suïssa unes doctores en Ciències Físiques van mostrar-nos un breu homenatge a les dones científiques i les aportacions més importants fetes per elles al darrer segle.
CERN3 CERN2CERN4
Share

Tags: ,